Regenerarea părului – sfaturi de îngrijire și de tratament

No Comments on Regenerarea părului – sfaturi de îngrijire și de tratament

Auzim des, chiar de la specialiști faptul că este absolut normal să îți cadă părul, adică să pierzi zilnic între 50 și 100 de fire de păr. Însă, iată ce trebuie să știi dacă îți cade mai mult păr zilnic, care sunt cauzele căderii părului și cum poți combate acest proces.

Este absolut normal să ne îngrijorăm în momentul în care ne cade părul mai multe decât ne-am obișnuit deja, însă o reală problemă intervine în momentul în care este o cădere a părului ieșită din comun. Uneori, căderea părului înseamnă doar o perioadă de regenerare, alteori poate fi o disfuncție în organism. Însă, iată care sunt mecanismele.

Faze de creștere și regenerare ale părului

Încă din burtica mamei, din cea de-a 22-a săptămână, fătul are toți foliculii de păr formați, adică aproximativ 5 milioane de folicului, dintre care aproximativ 1 milion doar în scalp. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, denistatea părului scade deoarece scalpul se întinde. Oamenii pot avea oricând fire de par care se află într-una dintre cele trei faze: anagena, catagena și telogena.

 • În faza anagena
  Celulele de la rădăcina părului se divid rapid și se formează un nou fir de păr care îl împinge de la rădăcină pe cel vechi, determinând astfel căderea acestuia.
 • În faza catagena
  Este cunoscută drept o perioadă intermediară, părul se oprește din creștere și durează cam 2-3 săptămâni. În această fază se află aproximativ 3% din părul nostru mai tot timpul.
 • Faza telogena
  Această fază durează aproximativ 100 de zile, timp în care foliculul se odihnește. În această fază, pot cădea intre 25 de 100 de fire de păr pe zi.

Cauzele căderii părului

Sunt multe cauze care pot determina căderea părului, iar acestea diferă în funcție de organismul fiecărei persoane. Femeile se pot confrunta cu căderea părului imediat după ce nasc, în timp ce bărbații își pot pierde mai mult păr din cauza anumitor boli ori tratamente medicale. Cauzele interne pot fi:

 • Predispoziția genetică, ereditatea;
 • Factorii hormonali, menopauză, sarcină, etc;
 • Vârsta.

Cauzele externe pot fi:

 • Stres;
 • Dietă alimentară neadecvată;
 • Folosirea în exces a produselor de coafare;
 • Factorii din mediul extern precum radiații;
 • Probleme de sănătate și medicație.

Tipuri de cădere a părului – semne și simptome

Căderea părului poate duce la subțierea firului de păr, rărirea numărului de fire și zone de chelie sau chiar chelie completă.
Ce înseamnă chelierea? În general, chelierea este specifică bărbaților și mai este cunoscută și sub denumirea de alopecie androgenetică. Chelirea tipic bărbătească este una dintre cele mai cunoscute cauze pentru chelirea la bărbați și de obicei are legătură cu moștenirea genetică. Bărbații cărora le apare chelie de la o vârstă fragedă, pot avea probleme mult mai mari cu pierderea părului. Femeile, pot dezvolta și ele chelie tipic feminină, care poate duce la rărirea părului de pe întreaga suprafață a capului.

Tipuri diferite de căderea părului

 • Alopecia androgenică
  Este forma cea mai obișnuită de cădere a părului, atât la bărbați, cât și la femei. Se poate manifesta diferit în funcție de sex, iar zona occipitală nu este afectată. Factorii care contribuie pot fi: probleme hormonale, biologice și ereditare. Când este în stadiul incipient, se poate prezenta prin subțierea firelor de păr sau prin pierderea volumului.
 • Alopecia areata
  Este boala care poate duce la pierderea completă a părului, chiar dacă nu există probleme medicale. Oamenii care suferă de alopecie pot avea zone rotunde pe scalp unde să lipsească părul în totalitate. Este posibil chiar să le cadă părul din zona sprâncenelor, ori din alte zone de pe corp. Alopecia este cauzată în special de o problemă la nivelul sistemului imunitar.
 • Traction alopecia
  O pierdere constantă a firelor de păr cauzată de coafurile care presupun să tragi constant de firele de păr sau din cauza anumitor stiluri de coafat.
 • Trichotillomania
  Afecțiune psihologică ce îi determină pe unii oameni să se tragă de păr până în momentul în care le cade părul.
 • Pitiriazis amiantacea
  Este o eczemă a pielii capului, care mai este cunoscută și sub numele de Tinea Amiantacea. Poate apărea oriunde pe scalp și cauzează căderea părului. Apare mai des la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani, dar și la copiii mici. Când afecțiunea este în stadiul incipient, scalpul apare roșu și inflamat. În următorul stadiu, afecțiunea este caracterizată prin “solzi” de o culoare argintiu-alb sau gălbui.

5 Sfaturi pentru regenerarea naturală a părului

Tratarea anemiei – Anemia înseamnă deficitul de fier sau de vitamina B12. În cele mai multe cazuri provoacă pierderea părului ori acesta va înceta să mai crească și va avea loc o pierdere în mod general a acestuia. De regulă, corectarea lipsei de fier poate opri căderea părului.

 • Testarea funcției tiroidei
  Dezechilibrul hormonal poate duce la pierderea părului. Pentru a confirma dacă există o disfuncție a tiroidei este necesara analiza valorii TSH-ului, hormonul de stimulare tiroidian.
 • Verificarea prospectelor medicamentelor
  Sunt medicamente care au legătură cu căderea părului, mai ales prin întreruperea administrării lor. Se recomandă verificarea prospectelor medicamentelor, dar și ca terapia recomandată de medic să nu fie întreruptă fără părerea avizată a acestuia.
 • Dietă echilibrată
  Un regim alimentar bogat în vitamine și minerale este absolut esențial pentru o stare generală bună de sănătate și implicit pentru un păr sănătos.
 • Evitarea stresului
  Fluctuațiile de greutate, stresul, dar și deficiența vitaminelor esențiale din organism pot duce la căderea părului. O semnificație mai mare îl poate avea stresul emoțional care poate provoca pierderea părului chiar și la câteva luni după momentul traumei.

Cum te poate ajuta un medic specialist dermatolog

Din cauza faptului că există mai multe motive care pot duce la căderea părului, un medic dermatolog va încerca să pună un diagnostic pe baza răspunsurilor pe care le primește de la cât mai multe întrebări. Va încerca să elimine anumite cauze, pentru a observa dacă este vorba despre o cădere bruscă a părului sau graduală. După o serie de întrebări, va urma și o examinare a firului de păr și a scalpului, care poate continua și cu examinarea altor zone cu păr de pe corp. Se poate preleva și o probă de pe scalp, pentru a putea soluționa căderea părului.

Cum se poate trata căderea părului

Așa cum există mai multe cauze care pot duce la căderea părului, la fel există și tratamente. Următoarele remedii pot face parte dintr-un tratament complex anti căderea părului. Un dermatolog poate recomanda:

 • Minoxidil- Un medicament care se aplică direct pe scalp și care stimulează creșterea părului, împiedicând subțierea acestuia;
 • Tratament cu laser- perii, piepteni sau alte device-rui care să emită lumină laser și care să stimuleze creșterea părului;
 • Produse pentru îngrijirea părului, dermatocosmetice împotriva căderii, tratament cu efect de densificare, balsam nutrireparator, șampon energizant împotriva căderii părului. Toate aceste produse au capacitatea de a întări sistemul de apărare al scalpului împotriva factorilor externi, dar și de a revitaliza foliculii piloși, de a hidrata și revigora părul.

Concluzie

Important de știut sunt în primul rând cauzele căderii părului. În funcție de diagnostic, vei știi la ce să te aștepți și care este metoda de tratamente pe care să o încerci. De asemenea, dacă problema căderii părului este una serioasă, atunci nu ezita să ceri ajutorul unui dermatolog. Căderea părului nu are nevoie întotdeauna de un tratament medical deoarece părul poate crește de la sine, uneori este nevoie doar de schimbarea produselor de îngrijire capilară cu produse speciale contra căderii părului.

Leave a Reply