Afla cum sa combati aciditatea gastrica!

No Comments on Afla cum sa combati aciditatea gastrica!

Aciditatea gastrică este un simptom care denotă o afecțiune a stomacului și este foarte des întâlnită în rândul populației, aproape fiecare persoană confruntându-se la un moment dat cu un astfel de episod. Netratată, aciditatea gastrică poate afecta în timp sistemul digestiv și poate provoca de la deteriorarea mucoasei stomacale și până la aparița gastritei și ulcerului. Cuprins:

1. Aciditatea gastrică: simptome

2. Cauzele care favorizează aciditatea gastrică

3. Alimente care produc aciditate gastrică

4. Aciditatea gastrică: tratament

5. Tratamente naturiste pentru aciditatea gastrică

6. Alte remedii naturiste contra acidității gastrice

7. Sfaturi rapide pentru a scădea aciditatea gastrică

8. Regim alimentar pentru a combate aciditatea gastrică

9. Reguli alimentare în aciditate gastrică

Aciditatea gastrică: simptome

Persoanele care au o aciditate gastrică crescută se confruntă cu arsuri stomacale și o senzație de disconfort abdominal care deseori poate fi însoțită de durere și balonare. Arsurile gastrice apar sub stern, la nivelul esofagului, iar persoanele pot acuza durere în piept care deseori se poate extinde până la nivelul gâtului și maxilarului. Arsurile gastrice pot aduce dificultăți la înghițirea alimentelor și nu este exclus să fie însoțite de dureri de cap și chiar stări de vomă.

Cauzele care favorizează aciditatea gastrică

Aciditatea gastrică este strâns legată de stilul de viață al fiecărei persoane, cu precădere de stilul alimentar. Obiceiurile alimentare greșite și hrana nesănătoasă pot favoriza apariția acidității gastrice. Astfel, persoanele care sar peste mese, mai ales peste micul dejun, care consumă cafea, alcool și tutun pe stomacul gol, care mănâncă alimente grase și picante se pot confrunta deseori cu aciditate gastrică. De asemenea, și masticația insuficientă, consumul limitat de apă și mesele târzii pot contribui la creșterea acidității gastrice. Pe de altă parte, stresul este un factor esențial și declanșator al acidității gastrice, sistemul digestiv având propriul său sistem nervos. Totodată, nopțile pierdute și odihna insuficientă pe termen lung favorizează creșterea acidului gastric și acesta poate provoca arsuri stomacale.

Alimente care produc aciditate gastrică

Există o serie de alimente care favorizează creșterea acidității gastrice și care ar trebui consumate cu limită sau excluse complet din meniu, cel puțin până la dispariția simptomelor. În această categorie intră, dincolo de cafea, alcool și tutun, și băuturile carbogazoase, ciocolata și laptele sau smântâna. De asemenea, un impact negativ îl au roșiile, citricele, alunele, prăjelile, grăsimile, maioneza, condimentele, ceapa și usturoiul, murăturile. Persoanele care se confruntă cu aciditate gastrică și consumă salate crude pot agrava arsurile stomacale.

Aciditatea gastrică: tratament

Aciditatea gastrică, dincolo de a provoca disconfort și a afecta calitatea vieții, poate fi însoțită de reflux gastroesofagian, caz în care mucoasa stomacului și a esofagului pot fi puternic afectate și pot favoriza instalarea gastritei, ulcerului, dar și a cancerului. Este esențial ca simptomele să fie recunoscute și tratate corespunzător încă din timp, iar recomandarea noastră este Gastrocalmin de la Naturalis, un supliment alimentar pe bază de comprimate masticabile cu gust de mentă, care are la bază săruri de calciu și magneziu, extracte de mușețel și lemn-dulce, cu rol în menținerea confortului digestiv la persoanele care se confruntă cu sensibilitate cauzată de creșterea acidității gastrice. În plus, acesta contribuie la susținerea funcțiilor normale ale tractului gastrointestinal și la funcționarea normală a enzimelor digestive.

Tratamente naturiste pentru aciditatea gastrică

Este de preferat ca pe lângă tratamentele convenționale să se apeleze și la tratamente naturiste. Există o serie de plante care au efecte terapeutice în reducerea acidității gastrice și în calmarea arsurilor stomacale:

  • Gălbenelele și mușețelul. Ceaiul de gălbenele sau de mușețel sunt două dintre cele mai folosite remedii naturiste în tratarea acidității gastrice. Florile plantelor au efect cicatrizant și ajută la refacerea mucoasei stomacale, în timp ce reglează aciditatea gastrică. Ceaiul se prepară din trei linguri de flori uscate peste care se toarnă 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 10 minute. Se bea de preferință pe stomacul gol. Ceaiul de gălbenele nu este recomandat să fie consumat pe o perioadă mai mare de 3 luni.
  • Salcâmul. Ceaiul de salcâm, dincolo de faptul că este aromat și relaxant este un adevărat pansament pentru stomac. Peste câteva lingurițe de flori de salcâm uscate se toarnă 200 ml apă clocotită și se lasă la infuzat. Se consumă până la trei căni pe zi, de preferat pe stomacul gol sau înainte de masă cu 30 de minute.
  • Obligeana. Este cunoscută în popor sub denumirea de „trestie mirositoare” și se consumă pulberea de rădăcină sub formă de ceai. Este eficientă în combaterea arsurilor stomacale, având și efect antispastic, calmant şi antibiotic și, în plus, ajută la combaterea infecţiei cu Helicobacter pylori. Se beau două căni pe zi, cu 30 de minute înaintea mesei. Se prepară dintr-o linguriţă cu pulbere peste care se toarnă 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 15 minute. Nu este recomandat să fie consumat de femeile însărcinate și de cele care alăptează.
  • Lemnul dulce. Pulberea obținută din rădăcina de lemn dulce are efect în combaterea acidității gastrice, are acţiune antiinflamatoare şi ajută la refacerea mucoasei gastrice. Se consumă câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea mesei, însă nu mai mult de trei luni consecutive.
  • Pătlagina. Pentru ameliorarea arsurilor de stomac și a iritațiilor produse de creșterea acidității gastrice, ceaiul de pătralgină este un foarte bun remediu naturist. În plus, ingredientele active din frunzele și semințele plantei absorb toxinele din stomac și reduc inflamația mucoasei. Se prepară prin infuzarea unei lingurițe de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se poate consuma la nevoie, în orice moment al zilei, dar nu este recomandat a se bea mai mult de trei căni pe zi.

Alte remedii naturiste contra acidității gastrice

Persoanele care se confruntă cu aciditate gastrică însoțită de balonare pot consuma o cană de ceai de chimen în fiecare zi, de preferat pe stomacul gol. Acesta are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale și la calmarea și relaxarea intestinelor. Un alt remediu naturist pentru combaterea acidității gastrice este sucul obținut din varză. Acesta este eficient datorită efectului cicatrizant și alcalinizant pe care-l are, fiind de ajutor inclusiv în cazul în care s-a instalat ulcerul. Este important să se consume imediat ce este preparat pentru a nu oxida. Cu aceleași efecte este și sucul de cartof crud. De asemenea, gelul de aloe vera și bicarbonatul de sodiu au efecte remarcabile în combaterea afecțiunilor stomacului. Ambele trebuie consumate dimineața, pe stomacul gol. Bicarbonatul de sodiu este de preferat a se dizolva în apă, o linguriță la un pahar de 200-250 ml lichid. Apa de nucă de cocos băută pe parcursul zilei ajută în scăderea și echilibrarea acidității gastrice.

Sfaturi rapide pentru a scădea aciditatea gastrică

Atunci când se instalează aciditatea gastrică, în lipsa unui tratament la îndemână, un remediu de urgență, dar nu de durată este apa caldă. Se recomandă a se bea 2-3 pahare de apă la temperatura camerei sau puțin încălzită, dar nu fierbinte, cu înghițituri mici și dese. De asemenea, se poate suge un cuișor, acesta având efect rapid de alcalinizare a acidității gastrice. După masă, dacă apar arsurile stomacale, se poate suge un cub de zahăr brun acesta echilibrând rapid aciditatea gastrică. Iaurtul fără grăsimi este, de asemenea, un bun remediu pentru a scădea aciditatea din stomac.

Regim alimentar pentru a combate aciditatea gastrică

Orice afecțiune a stomacului implică un regim alimentar adecvat. În cazul persoanelor care se confruntă cu aciditate gastrică este important să evite toate alimentele și băuturile enumerate mai sus, care produc aciditate, în special pe durata tratamentului. De asemenea, este de preferat ca meniul să conțină cât mai multe supe, legume fierte, carne slabă (pui și pește) gătită prin fierbere, la aburi sau la cuptor. Brânza dulce și ouăle fierte sunt, de asemenea, recomandate în cazul acidității gastrice. Dacă legumele crude sunt de evitat, anumite fructe, ca bananele, pepenele, strugurii, sunt permise, însă doar după masă.

Reguli alimentare în aciditate gastrică

Este foarte important în menținerea sănătății stomacului să fie respectate niște reguli alimentare. Astfel, alimentele trebuie mestecate încet, până se transformă în pastă pentru a nu suprasolicita suplimentar stomacul. Totodată, porțiile de mâncare trebuie să fie mici, aspect care implică să fie și dese. Este de preferat sa se mănânce de cinci ori pe zi, trei mese principale și două gustări, astfel încât stomacul să nu rămână gol. Micul dejun este esențial, iar masa de seară trebuie luată cu minim două ore înainte de a merge la somn. Pe de altă parte, activitatea fizică ușoară este foarte importantă, chiar și plimbările și mersul pe jos, astfel îmbunătățindu-se activitatea digestivă și tranzitul intestinal.

Leave a Reply