Metode naturale de curatare a plamanilor (Natural methods of lung cleansing)

No Comments on Metode naturale de curatare a plamanilor (Natural methods of lung cleansing)

Chiar daca nu fumezi sau nu suferi de astm, la o anumita perioada de timp este benefic sa iti cureti plamanii apeland la remedii naturale, pe care le pot prepara in casa. Iata 19 moduri in care iti poti detoxifica plamanii.

Nu multi dintre noi acorda prea mare importanta respiratiei. Chiar si daca nu fumezi sau nu suferi de probleme respiratorii, este important sa-ti cureti din cand in cand plamanii.

Iar daca fumezi sau suferi de astm sau alergii, cu atat mai mult trebuie sa-ti cureti caile respiratorii.

sistemul-respirator

Plamanii sunt mai mari decat credem

Desi incap perfect in interiorul pieptului, intreaga suprafata a plamanilor (interiorul si exteriorul) este de 40 de ori mai mare decat pielea. Plamanii sunt alcatuiti dintr-un material poros care ofera flexibilitate si permeabilitate. Putem trai cu un singur plaman, insa toti cei care si-au inlaturat un plaman sunt de acord ca viata nu este la fel fara ambele organe.

In interiorul fiecarui plaman se afla tuburi respiratorii numite bronhiole, legate intre ele printr-un arbore bronhic. La capatul fiecarei ramuri a acestor arbori sunt saculeti cu aer numiti alveole. Celulele albe de sange din alveole filtreaza iritantii si invadatorii din aer si ii distrug sau ii imping afara din corp.

Plamanii muncesc din greu pentru a lua oxigenul, a-l filtra si a-l elibera in sistemul circulator, care il distribuie in tot corpul. Avand in vedere ca acestia se contracta si se extind de 20 de ori pe minut fara nicio pauza, avem tot interesul de a ne mentine plamanii in cea mai buna forma.

Cauze comune ale problemelor respiratorii

Printre bolile de plamani se numara:

  • Astmul – o afectiune in care tuburile bronhice sufera de inflamatie cronica, ingustand caile respiratorii si restrictionand respiratia. Un atac sever de astm poate fi declansat de factori externi, ca alergiile sezoniere, sau de stres. Se estimeaza ca 300 de milioane de oameni in intreaga lume sufera de astm si numarul acestora este in crestere. Astmul este o afectiune cronica, ce dureaza toata viata; in situatii extreme, poate fi fatal.
  • Bronsita – inflamatia tuburilor bronhice care fac legatura dintre pasajele nasului si ale gurii cu plamanii. Bronsita este declansata de obicei de alergii sau o infectie respiratorie (cum ar fi gripa) si trece dupa o scurta perioada de timp. Poluantii din aer sunt, de asemenea, un factor principal.
  • Raceli si alte infectii virale
  • Fibroza chistica – o boala genetica in care se produce o cantitate mare de mucus in plamani (si alte organe) ingreunand respiratia.
  • Emfizem – o boala de plamani progresiva in care alveolele sunt inflamate cronic, blocand circulatia aerului in si din plamani.
  • Pleurezia – inflamatia (si deseori lichid intre straturile) captuselii interne a plamanului.
  • Pneumonia – o infectie a plamanilor ce poate fi cauzata de bacterii, ciuperci, virusi si substante aspirate.
  • Tuberculoza – cea mai comuna infectia bacteriana din intreaga lume. Ataca plamanii si poate dauna rinichilor si ficatului. Simptomele sunt variate si poate fi greu de diagnosticat. Cele mai comune simptome sunt similare cu o gripa care nu se vindeca.
  • Cancerul

Simptomele problemelor respiratorii includ:

  • Lipsa de aer
  • Tusea
  • Respiratia suieratoare
  • Senzatie de gheara in piept
  • Dureri in piept
  • Sensibilitate locala in piept sau in spate
  • Tuse cu flegma sau sange
  • Raguseala
  • Simptomele infectiilor de plamani sunt similare cu alte tipuri de infectie: febra, tuse, mucus in exces, dureri in corp, iritatie a gatului si pieptului si oboseala extrema.

Suprasolicitarea plamanilor

Toxinele exista pretutindeni in jurul nostru, inclusiv in aerul pe care il respiram. Praful obisnuit, poluarea de la masini si fabrici, bacteriile si virusii, substantele din aer provenite din diverse surse, precum si toxinele raspandite prin geo inginerie inconjoara majoritatea oamenilor pe aceasta planeta. Mai ales cei care locuiesc in orase si in zonele cu populatie densa sunt mai predispusi la dureri pulmonare si probleme de respiratie. Localnicii din zonele rurale nu sunt nici ei mai protejati, cu atatea chimicale folosite in agricultura.

In plus, multe dintre produsele casnice pot afecta buna functionare a plamanilor. Produsele de curatenie, pudra de talc, substantele pe care le aducem de afara, balsamurile de rufe, parfumurile, deodorantele de camera, lumanarile parfumate, praful si scuamele de la animale sunt iritanti comuni. De altfel, aerul din interior poate fi o sursa mai mare de poluare decat aerul de afara, cu toxine care nu afecteaza numai plamanii, ci si creierul.

Dar acestia nu sunt singurii iritanti ai plamanilor, Oamenii care lucreaza cu substante periculoase, precum azbestul si carbunele prezinta un risc ridicat de dezvoltare a unor boli cronice de plamani. De asemenea, expunerea pe termen lung la mucegai poate cauza congestie pulmonara si sangerari la nivelul plamanilor. Pe de alta parte, expunerea la radon este extrem de periculoasa si nu ii afecteaza doar pe mineri: este a doua cauza principala de cancer la plamani, dupa fumat.

Cum ne afecteaza toxinele plamanii

De la tusea moderata pana la cancer, expunerea regulata la toxinele din aer este o problema serioasa pentru plamani. Iata ce scrie The Daily Mail:

“…un studiu care a implica Centrul de Sanatate Publica a Angliei pentru Radiatii, Chimicale si Pericole din Mediu a avertizat ca deodorantele electrice de camera produc un nivel ‘considerabil’ de formaldehida, descrisa de programul Toxicologie Nationala a guvernului SUA ca un cunoscut “carcinogen uman”. Este strans legat de cancerul la nas si la gat si, in cel mai bun caz, poate cauza dureri in gat, tuse, mancarimi in ochi si sangerari nazale. Nu este singura substanta din deodorantele de camera de care trebuie sa ne temem. Alte ingrediente includ produse pe baza de petrol si p-diclorobenzen, care evoca mirosul campiilor de vara, a batoanelor de vanilie si a condimentelor tropicale. Aceste ingrediente au fost asociate cu un risc marit de astm la adulti si copii.”

Chiar daca nu fumam (sau nu traim in casa cu un fumator), nu muncim in mina sau nu folosim produse chimice de curatat in casa, suntem oricum expusi unor elemente cu potential nociv si la particulele de praf din aerul pe care il respiram constant. Pentru a ne intari plamanii, putem folosi plante care curata si detoxifica aceste pretioase organe. Unele dintre acestea sunt plante de interior care ne curata aerul din casa. Altele pot fi ingerate pentru a-si produce magia vindecatoare in interiorul corpului.

19 retete de curatare a plamanilor

Cele mai multe dintre retetele de mai jos sunt ceaiuri, usor de facut, au un abur benefic si sunt usor de absorbit de catre organism.

Pentru toate remediile de detoxifiere pentru plamani:

  • ai nevoie de un filtru textil, un infuzor pentru ceai sau o strecuratoare pentru frunze
  • foloseste apa filtrata prin osmoza inversa
  • daca folosesti miere, alege mierea organica, nefiltrata, de productie locala
  • acopera ceaiul cand il lasi sa infuzeze pentru ca uleiurile continute sa nu se piarda odata cu aburul

1. Ceai de lumanarica

Frunzele si florile de lumanarica sunt folosite ca remediu medicinal pentru afectiuni respiratorii de tot felul, de la astm, tuse, bronsita si pana la boala pulmonara. Fitochimicalele sale detoxifica si calmeaza bronhiolele (tuburile respiratorii din plamani) si sunt expectoranti naturali eficienti.

Ingrediente:

  • 2 lingurite frunza de lumanarica
  • 1 1/2 cani apa filtrata
  • 1 lingurita menta uscata (optional)
  • 1-2 lingurite de miere (optional)

Mod de pregatire:

  1. Se fierbe apa si se adauga frunzele de lumanarica.
  2. Se adauga menta intr-un infuzor de ceai separat, daca se doreste.
  3. Se lasa la infuzat timp de 15 minute. Se indulceste cu miere, dupa gust.

2. Ceai de eucalipt

Uleiul de eucalipt contine un antibiotic natural, numite cineol. Compusul are proprietati antivirale si antifungice.

“Surprinzator pentru o substanta antimicrobiana, aceasta are si efecte imunostimulatorii, antiinflamatorii, antioxidante, analgezice si spasmolitice. Dintre toate celulele albe ale sangelui, monocitele si macrofagele sunt cele mai afectate, datorita, in special, activitatii fagocitare marite. Administrarea prin inhalare sau pe cale orala este benefica atat pentru problemele respiratorii purulente cat si pentru cele ne-purulente, cum ar fi bronsita, astmul si boala pulmonara obstructiva cronica.”

Eucaliptul relaxeaza si extinde plamanii si bronhiolele, inlaturand congestia si disconfortul – un remediu natural ideal pentru infectia in piept.

Trebuie folosite cantitati mici de eucalipt, pentru ca in doze mari, acesta poate cauza greata sau diaree. Jumatate de lingurita pe cana este suficient. Femeile insarcinate si care alapteaza, precum si cei care sufera de afectiuni hepatice sau gastrointestinale nu ar trebui sa consume eucalipt. Dar pot sa-l foloseasca sub forma de inhalatii pentru tratarea afectiunilor respiratorii.

Reteta pentru ceaiul de eucalipt:

Ingrediente:

  • 1/2 lingurita de frunze uscate de eucalipt
  • 1 cana apa, fiarta
  • Miere dupa gust

Mod de pregatire:

  1. Se toarna apa fiarta peste frunzele de eucalipt, se acopera si se lasa la infuzat timp de 10 minute.
  2. Se adauga miere dupa gust (optional).

Mod de administrare: Se consuma 3 cani pe zi.

3. Ceai de plamanarica

Plamanarica este un lichen care si-a castigat numele in Evul Mediu gratie aspectului sau care aduce a plaman. Planta s-a folosit de-a lungul timpului pentru a intari plamanii.

Pentru uz intern, s-a folosit in tratarea bronsitei, astmului si a bolilor de plamani. Este buna si pentru stomac, afectiuni intestinale, precum si probleme renale si de tract urinar. In plus, plamanarica poate fi folosita cutanat pentru a ameliora disconfortul cauzat de eczeme, arsuri si hemoroizi.

Pentru a prepara ceaiul, se toarna o cana de apa fierbinte peste 1 lingurita de plamanarica uscata. Se lasa la infuzat 15 minute. Se consuma mai multe cani pe zi pentru a reduce inflamatia pulmonara si a promova vindecarea.

4. Ceai de oregano

Carvacrolul din oregano este responsabil pentru abilitatile sale decongestionante si pentru ca poate reduce histaminele, care promoveaza sanatatea plamanilor. O planta antivirala, antibacteriana si antifungica, oregano contine antioxidanti care reduc stresul oxidativ din intregul corp.

Ingrediente:

  • 4-6 linguri de oregano proaspat sau uscat
  • 2 ½ cani apa
  • 1 lingura miere

Mod de pregatire:

  1. Se taie sau se zdrobesc frunzele proaspete de oregano pentru a elibera uleiul. Se sare peste aceasta etapa daca se foloseste oregano uscat.
  2. Se adauga oregano si se lasa la infuzat cel putin 5 minute.
  3. Se bea fierbinte si se inhaleaza aburul.

5. Infuzie din frunze de patlagina

Frunzele de patlagina stimuleaza productia de mucus, fiind un remediu foarte bun pentru tusea seaca sau iritatia gatului. De fapt, studiile au descoperit ca frunzele de patlagina sunt extrem de eficiente in usurarea bronsitei si are o actiune foarte blanda pentru copii.

Este o planta usor de gasit, creste in gradina si poate fi folosita ca remediu casnic pentru congestia pulmonara. In plus, patlagina sprijina sistemul imunitar.

Infuzia de patlagina:

  1. Se toarna o cana cu apa fierbinte peste 3-4 linguri de frunze uscate (sau ¼ cana frunze proaspete).
  2. Se lasa la infuzat 15-20 minute si se consuma imediat.

6. Sirop de iarba mare

Iarba mare (Inula helenium) este o planta foarte buna pentru curatarea plamanilor. Folosita in medicina orientala si antica pentru bronsita si astm, radacina de iarba mare este un expectorant natural eficient. Contine inulina, un fitochimical detoxifiant care acopera si calmeaza bronhiolele, permitandu-le sa se relaxeze, ameliorand astfel respiratia suieratoare si tusea.

Iarba mare nu este recomandata femeilor insarcinate.

Remediu natural pentru tuse din iarba mare:

Ingrediente:

  • 2 linguri de radacina de iarba mare uscata
  • 2 cani de apa
  • Miere
  • Suc de lamaie

Mod de pregatire:

  1. Se fierbe apa intr-o craticioara.
  2. Se adauga iarba mare si se lasa la fiert timp de 20 de minute la foc mic.
  3. Cand apa s-a redus la jumatate, se strecoara si se stoarce tot lichidul din plante.
  4. Se adauga miere si lamaie pentru gust si se lasa la racorit.
  5. Se depoziteaza siropul ramas in frigider unde se poate pastra pana la 6 luni.

Mod de administrare: La copiii sub 14 ani – 2/3 lingurita la fiecare 2 ore, iar la adulti – 2 linguri la 2 ore.

7. Ceai de Chaparral

ATENTIONARE: aceasta planta nu trebuie consumata pe termen lung sau de catre persoanele cu afectiuni hepatice.

Chaparral amelioreaza iritatia plamanilor si modereaza reactia histaminica, fiind o planta extrem de utila in bronsita si raceala. In plus, planta contine o substanta antioxidanta numita acid nordihidroguaiaretic care reduce abilitatea celulelor anormale (de cancer) sa genereze energie.

Sub forma de ceai, chaparral este un expectorant natural.

Pentru ceai, se pun la infuzat 5 linguri de frunze si tulpini uscate de chaparral la un sfert de litru de apa fiarta.

8. Inhalatii cu menta

Mentolul, un compus din menta, este un compus antispastic si antiinflamator. In consecinta, relaxeaza tractul respirator. Aburul emanat de menta curata mucusul (si toxinele pe care le contine) din plamani, detoxificand organele. De altfel, este unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru raceli.

Se pune apa fierbinte intr-un castron mare din sticla si se adauga 3 picaturi de ulei esential de menta. Se pune un prosop deasupra capului si a castronului (fata nu trebuie sa stea prea aproape de castronul aburind!) Se inchid ochii si se inhaleaza vaporii pana cand aburul dispare. Se sufla nasul regulat pentru a inlatura mucusul care va iesi foarte repede. Este un remediu util si pentru o raceala care refuza sa plece!

9. Radacina de osha si siropul de voronic

Osha este o planta originara din Muntii Stancosi si Mexic. Planta se foloseste de nativii americani de sute de ani pentru tratarea sistemului respirator si actioneaza ca un remediu natural pentru tuse. Radacina contine camfor, un expectorant natural. Radacina de osha mareste circulatia in plamani, usurand respiratia si inlaturand toxinele reziduale ale fumatului.

Din cauza continutului sa de camfor, radacina de osha nu trebuie folosita o perioada lunga de timp, pentru ca poate afecta ficatul. Femeile insarcinate si care alapteaza nu ar trebui sa consume osha pentru ca poate declansa contractii uterine.

Pe de alta parte, voronicul este un expectorant amar dar eficient si un anestezic usor care calmeaza caile respiratorii dureroase.

Reteta pentru siropul de casa:

Ingrediente:

  • 30 grame voronic
  • 2 cani de apa
  • 2 cani miere
  • 30 grame de scoarta macinata de ulm alunecos
  • Sucul de la o lime
  • 1/2 cana brandy
  • Cateva linguri de radacina de osha macinata

Mod de pregatire:

  1. Intr-o craticioara, se fierbe apa si voronicul.
  2. Se lasa sa fiarba la foc mediu timp de 20 de minute.
  3. Se strecoara ierburile si se fierbe apa pana ramane cat pentru 1 cana.
  4. Se adauga miere si se amesteca la foc mic.
  5. Se inlatura de pe foc si se adauga ulmul alunecos, sucul de lime si brandy-ul.
  6. Se adauga radacina osha, se amesteca si se pune intr-o sticla.

Mod de administrare: 1-2 linguri, dupa caz.

10. Infuzie medicinala de maces

Macesul este o planta cunoscuta in special pentru efectele ei benefice pentru inima. Fructele de maces contin antioxidanti antiinflamatorii, antimicrobieni si care promoveaza circulatia sangelui. Aceste calitati sunt importante pentru prevenirea acumularii de lichide in plamani si pentru curatarea lor.

Nu se recomanda consumul de macese daca se iau medicamente pentru inima sau pentru subtierea sangelui.

Ingrediente:

  • 30 grame de flori si frunze maces uscate
  • 4 cani apa clocotita

Mod de preparare:

  1. Se toarna apa clocotita peste maces si se lasa la infuzat 48 de ore.
  2. Se strecoara, se stoarce si se bea cald sau cu gheata.

11. Sirop de cimbru

Un studiu din 2016 despre efectele cimbrului asupra cailor respiratorii a concluzionat – fara umbra de indoiala – ca planta este printre cele mai utile si protectoare pentru plamani:

Cimbrul (Thymus vulgaris) este folosit in mod traditional pentru remediile din plante medicinale cu proprietati expectorante, mucolitice, antitusive si antispastice…Extractul din cimbru poate fi un tratament eficient pentru bolile cronice care apar din cauze inflamatorii, cand o hipersecretie a mucusului sufoca abilitatea de curatare ciliara si obstructioneaza caile respiratorii, cauzand morbiditate si mortalitate. Mai mult, extractul din cimbru, evaluat in linia celulara a cancerului la plamani H460, a demonstrat ca induce citotoxicitate celulara si reduce semnalele inflamatorii ale celulelor.”

Ingrediente:

  • 60 – 120 grame flori si frunze de cimbru (preferabil proaspat, dar e bun si cel uscat)
  • un sfert de litru de apa
  • 1 cana miere

Mod de preparare pentru sirop:

  1. Se amesteca cimbrul si apa intr-o craticioara la foc mediu.
  2. Se fierbe cu capac, pana cand lichidul se reduce la jumatate. Ar trebui sa ramana lichid cat pentru 2 cani de ceai concentrat.
  3. Se strecoara cimbrul, se racoreste si se adauga miere.
  4. Se amesteca si se depoziteaza intr-un borcan de sticla, la frigider, unde se poate pastra timp de 3-4 saptamani.

Mod de administrare: 1/2 – 1 lingurita la cateva ore pana cand raceala sau tusea se amelioreaza.

12. Ceai de salvie

Salvia inhiba cresterea cancerului si metastaza la plamani si in oricare alta parte a corpului. De aceea, persoanele cu risc marit de afectiuni pulmonare (fumatorii sau cei care se expun la substante daunatoare) pot beneficia de urma proprietatilor salviei. Uleiurile aromatice din componenta sa deschid sinusurile si amelioreaza congestia pulmonara. De asemenea, au efect de calmare pentru tuse, raceli si durerile in gat.

Bogata in antioxidanti, salvia regleaza si colesterolul.

Ingrediente:

  • 1 cana apa
  • 2 lingurite frunze proaspete sau 1 lingurita frunze uscate
  • 1 lingurita miere de hrisca

Mod de preparare:

  1. Se pune salvia intr-o strecuratoare de ceai.
  2. Se fierbe apa si se pune in ceainic.
  3. Se lasa salvia la infuzat circa 10 minute, amestecand ocazional.
  4. Se toarna ceaiul in cana si se indulceste cu miere.

Mod de administrare: cel mult 3 cani de ceai pe zi.

13. Ceai din radacina de lemn dulce

Radacina de lemn dulce (cunoscuta si ca “radacina dulce”) contine acid glicirhizic, o substanta antivirala. Radacina mai contine fitochimicale antiinflamatorii, antibacteriene si antifungice. In plus, lemnul dulce calmeaza plamanii inflamati si tesutul mucos.

Atentie: femeile insarcinate si persoanele care sufera de hipertensiune sau boli renale ar trebui sa evite radacina de lemn dulce. Ceaiul din radacina de lemn dulce nu trebuie consumat mai multe de 7 zile.

Ingrediente:

  • 1 lingurita de radacina uscata de lemn dulce
  • 120 ml apa

Mod de preparare:

  1. Intr-o craticioara, se fierbe apa.
  2. Se ia de pe foc si se adauga radacina.
  3. Se lasa la infuzat 5 minute.
  4. Se consuma fierbinte si se inhaleaza vaporii pe masura ce se bea.

14. Tinctura de podbal

Florile de podbal seamana foarte bine cu papadia si sunt la fel de bune ca plante medicinale. Este o planta eficienta in tratarea bronsitei, a pneumoniei, astmului si tuberculozei. Este, in special, buna pentru reducerea inflamatiei. Cu toate acestea, nu se recomanda consumul pe termen lung.

Reteta pentru tinctura:

  1. Se taie florile si restul plantei cat mai marunt si se pun intr-un borcan.
  2. Se acopera complet podbalul cu vodca de concentratie 80-100% si se pune capacul.
  3. Se scrie data pe borcan, se acopera si se pune la loc intunecos.
  4. Dupa sase saptamani, se strecoara, se inlatura planta si se pastreaza lichidul.
  5. Se pune intr-o sticla inchisa la culoare, cu un dop prevazut cu pipeta.

Mod de administrare: 2-4 ml pe zi, dupa caz.

15. Ceai de fenicul si papadie

Feniculul calmeaza durerea in gat datorita compusilor sai antiinflamatori. Are si efect de subtiere a mucusului. Papadia, pe de alta parte, este excelenta pentru detoxifierea plamanilor, ficatului si rinichilor.

Iata cum se face ceaiul din fenicul si papadie:

Ingrediente:

  • 6 parti frunza de lumanarica
  • 1 parte seminte de fenicul
  • 1 parte radacina de papadie

Mod de preparare:

  1. Se amesteca plantele intr-un borcan de sticla cu capac si se scutura bine borcanul pentru a amesteca plantele.
  2. Se ia 1 lingura din amestecul de plante si se pune intr-un ceainic, peste care se adauga 2 cani de apa fiarta.
  3. Se lasa la infuzat 10 – 20 minute.
  4. Se strecoara, se indulceste si se savureaza.

16. Ceai de lamaie si cuisoare

Cuisoarele contin eugenol, un analgezic care amelioreaza durerile. Mai important decat atat, structura complexa de fitochimicale a cuisoarelor s-a dovedit ca poate ucide celulele de cancer la plamani si poate stopa multiplicarea acestora. Lamaia, pe de alta parte, este bogata in vitamina C, un puternic antiviral.

Prin combinatia celor doua, acest ceai bogat, savuros reduce inflamatia gatului si intareste sistemul imunitar. Este cel mai bun ceai pentru raceala.

Cum se face ceaiul:

Ingrediente:

  • 1 lingura ceai verde
  • Cate 1/2 lingurita de cuisoare, turmeric si cimbru
  • 2 lingurite miere
  • Sucul de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare:

  1. Se pun ceaiul, condimentele si plantele intr-o strecuratoare pentru ceai si intr-o cana cu apa fiarta.
  2. Se lasa la infuzat 3-5 minute.
  3. Se strecoara si se adauga miere si lamaie.

17. Ceai de ghimbir si turmeric

Turmericul are proprietati antiinflamatorii de neegalat. Ghimbirul este varul acestuia si este la fel de eficient in combaterea inflamatiei si intarirea sistemului imunitar cu antioxidanti puternici. De aceea, aceste doua radacini sunt esentiale pentru orice tip de detoxifiere sau curatare a corpului.

Acest ceai este bun, in special, pentru fumatorii care vor sa-si curete placa acumulata in plamani si sa o elimine din corp.

Ingrediente:

  • 1 bucata mica de radacina de ghimbir
  • 400 grame de ceapa curata, taiata
  • 2 lingurite turmeric
  • 1 litru apa
  • Miere dupa gust

Mod de preparare:

  1. Se fierbe apa intr-o craticioara la foc mare, apoi se adauga radacina de ghimbir si ceapa.
  2. Se da focul mic si se lasa la fiert.
  3. Se mai adauga putin ghimbir razuit la acest amestec si se pune si turmericul.
  4. Se lasa la fiert cateva minute.
  5. Se strecoara si se consuma fierbinte. Se bea cel putin de doua ori pe zi.

18. Nalba si rocoina

Radacina de nalba este calmanta si dulce. De asemenea, reduce inflamatia, iritatia si tusea. Iar rocoina este o “buruiana” cu proprietati medicinale. Este buna pentru curatarea mucusului din plamani, ameliorand congestia pulmonara. Este emolienta (hidrateaza pielea), laxativa si nutritiva.

Pentru ceai, se amesteca in parti egale radacina de nalba, frunze de tataneasa, frunze de rocoina si frunze de lobelia. Se infuzeaza 2 lingurite pentru fiecare cana timp de 5-10 minute. Adultii pot consuma 1 cana de 3 ori pe zi, iar copiii nu ar trebui sa consume mai mult de 1/2 cana de 3 ori pe zi.

Se poate face si tinctura cu aceste plante, din care se iau 15-20 picaturi pe zi. In cazul copiilor se iau 10 picaturi.

19. Ceai de echinacea

Unii oameni considera echinacea un remediu sigur pentru raceala sau gripa, in timp ce pentru altii nu are niciun efect. Studiile stiintifice confirma ambele situatii – diferenta vine din capacitatea sistemului imunitar al fiecarei persoane. Echinaceea are efecte mai bune in cazul unui sistem imunitar mai slab.

Echinaceea este o planta cunoscuta pentru abilitatea ei de a intari sistemul imunitar, a ameliora durerea, a combate bacteriile si virusii, reduce inflamatia si combate radicalii liberi. Poate, de asemenea, reduce simptomele de infectie bronsica, laringita, infectia urechii, infectia fungica si accelereaza vindecarea.

Echinaceea trebuie folosita cu atentie: nu se administreaza mai mult de 10 zile la rand si nu se recomanda consumul ei de femeile insarcinate, persoanele care iau medicamente pentru ficat sau cele cu un sistem imunitar compromis.

Ceaiul de echinacea:

Ingrediente:

  • frunze, radacina si/sau flori de echinacea (1/2 cana proaspete sau 1/4 cana uscate)
  • 180 ml apa
  • 1-2 lingurite miere de Manuka

Mod de preparare:

  1. Se fierbe apa intr-o craticioara la foc mediu.
  2. Se adauga echinaceea, se acopera si se lasa la fiert 15 minute.
  3. Se strecoara ceaiul intr-o cana, se adauga mierea si se savureaza!

Cu totii avem nevoie de un ajutor pentru a ne mentine plamanii sanatosi si in stare optima de functionare. Utilizarea regulata a plantelor si a altor remedii naturale ajuta intregul corp, inclusiv plamanii.

*Acest material are scop informativ şi nu înlocuieşte sfatul medicului.

Leave a Reply