Este bine de stiut ca pielea are o structura complexa ea fiind alcatuita din trei straturi:
epidermul, dermul si hipodermul.
1. Epiderma
Este un strat epitelial pluristratificat, cornos, avascular, strabatut de fire de par, canale excretoare ale glandelor sudoripare si de terminatii nervoase libere. Are o grosime între 0,03 – 0,05 mm avand următoarele straturi de celule aplatizate prevazuta cu pori:
* (Stratum corneum)
* (Stratum lucidum)
* (Stratum granulosum)
* (Stratum spinosum)
* (Stratum basale).
2. Dermul este un strat format din tesut conjunctiv, in care se gasesc vasele de sange, terminatiile nervoase cu care pipaim, simtim temperatura si durerea, glandele sebacee si sudoripare, muschii pielii si radacina firului de par.
O insusire importanta a dermului este elasticitatea gratie careia pielea se poate intinde si se poate de asemeni si destinde. . Aceasta insusire a pielii scade cu varsta, dar si prin expunerea prelungita la soare in orele de varf favorizand aparitia ridurilor.
In derma se gasesc :
– glandele sudoripare;
Activitatea glandelor sudoripare este sub influenta directa a sistemuluiu nervos, fapt care explica transpirtia abundenta in cazul starilor emotive. Impreuna cu transpiratia se elimina si diverse substante toxice si inutile din organism, ceea ce degreveaza in orecare masura rinichiul. O transpiratie abundenta si exagerata poate avea repercursiuni nefavorabila asupra organismului deoarece se pot instala si dezvolta in acest mediu microbi si ciuperci patogene.
– glandele sebacee secreta o grasime denumita “sebum”. Aceste glande sunt mai numeroase pe fata, pe aripile nasului, pe barbie si pe spate, lipsind pe talpi si pe palme. Singura grasime care unge aceste ultime portiuni este grasimea ramasa dupa evaporarea sudorii. Secretia glandelor sebacee este foarte intensa in perioada pubertatii ea descrescand o data cu varsta.
3. Hipodermul se gaseste imediat sub derm si este de asemeni un strat conjuctiv si uneste pielea de muschi sau oase. Aici in ochiurile fibrelor conjunctive, se afla celulele grase, care sunt repartizate in piele in mod inegal. Astfel, la nivelul pleoapelor si al urechilor lipsesc cu desavarsire, in timp ce pe abdomen. pe sani sau pe coapse, ele sunt numeroase.
Pielea indeplineste un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii intregului organism.
Functiile pielii
– functia de aparare, impidica patrunderea unor agenti patogeni in organism (bacterii, substante toxice, radiatii);
– functia termoregulatoare la mentinerea unei temperaturi constante a corpului, pentru evitarea supraincalzirii ;
– functia de aparare fata de razele ultraviolete;
– pielea ca rezervor de celule embrionare aceasta functie este folosita de chirurgie in transplantari;
– functia imunologica a pielii este realizata de celulele Langerhans din piele;
– functia de organ de simt este una din functiile de comunicare a pielii cu mediul inconjurator, aceasta fiind indeplinit de receptorii:
de durere (fiind pana la 200/cm2),
de presiune (corpusculii Vater-Pacini),
termoreceptorii (corpusculii Krause),
receptorii la intindere (corpusculii Ruffini),
receptorii tactili sunt mai desi la buze, degete, limba, sfarcul mamelei, organele genitale externe (corpusculii Meissner si celulele Merkel).
O piele normala, sanatoasa este acida, avand un pH in jurul cifrei de 5 – 6.
O piele al carei pH este mai mare de 7 este o piele alcalina.
Aciditatea pielii costituie un factor de aparare a organismului impotriva infectiilor, deoarece microbii se dezvolta in special intr-un mediu alcalin.
Aceasta reactie, denumita si “mantaua acida” a pielii, se datoreste faptului ca o data cu sebumul si sudoarea se elimina si o serie de acizi grasi. Ingrijirea rationala a pielii face ca aceasta sa fie mentinuta in stare de permanenta sanatate. O ingrijire nerationala sau mentinerea pielii in stare de necuratenie face ca urmele de transpiratie sa se descompuna, devenind alcaline.
Pielea nu este insa un simplu invelis, ci este un organ esential al organismului.
Ea joaca un rol esential in mentinerea constanta a temperaturii organismului, rol pe care si-l indeplineste prin glandele sudoripare (evaporarea transpiratiei produce racorirea organismului).
Pielea apara organismul si in sensul ca nu lasa, datorita impermeabilitatii ei, sa se elimine apa, sarurile minerale, etc. din interiorul corpului.
Pielea, ca toate tesuturile respira, repiratia cutanata fiind tot atat de necesara vietii, ca si respiratia pulmonara.
Este cunoscut faptul ca persoanele care prezinta arsuri pe tot corpul isi pierd viata datorita incetarii functiei respiratorii a pielii. Iata de ce o arsura profunda, dar extinsa pe o suprafata mica, este mi putin periculoasa decat o arsura intinsa, chiar daca aceasta este superficiala. In concluzie putem afirma ca o piele sanatoasa, intact, constituie o oglinda a sanatatii intregului organism.