Anticorpii – ce sunt si cum functioneaza

No Comments on Anticorpii – ce sunt si cum functioneaza

Un anticorp este o componenta proteica a sistemului imunitar care circula in sange, recunoaste substante straine precum bacteriile si virusurile si le neutralizeaza. De asemenea, dupa expunerea la o substanta straina, numita antigen, anticorpii continua sa circule in sange, oferind protectie impotriva expunerilor viitoare la acel antigen.

Un anticorp este reprezentat de o imunoglobulina, adica o proteina gamaglobulinica gasita in plasma, in lichidul extracelular si in secretiile organismului. Anticorpii sunt produsi de globule albe din sange specializate numite limfocite B (sau celule B). Structura anticorpului consta din doua lanturi usoare si doua lanturi grele, iar in varful anticorpului este o regiune hipervariabila, care permite anticorpului sa formeze diferite tipuri de anticorpi, special creati pentru a raspunde fiecarui antigen care ataca organismul.

Cum functioneaza anticorpii?

Cand o substanta straina intra in organism, sistemul imunitar este capabil sa o recunoasca, deoarece moleculele de pe suprafata antigenului difera de cele gasite in organism. Pentru a elimina invadatorul, sistemul imunitar apeleaza la o serie de mecanisme, inclusiv unul dintre cele mai importante – productia de anticorpi. Cand un antigen se leaga de suprafata limfocitelor B, le stimuleaza sa se imparta si sa se maturizeze intr-un grup de celule identice numite clone. Limfocitele B mature, numite celule plasmatice, secreta milioane de anticorpi in sistemul sanguin si in sistemul limfatic.

5 clase de anticorpi

Anticorpii sunt grupati in cinci clase in functie de regiunea lor constanta. Clasele de anticorpi se deosebesc atat prin locul in care se gasesc, cat si prin activitatea lor. De exemplu, IgG, cel mai frecvent anticorp, este prezent mai ales in sange si lichidele extravasculare, in timp ce IgA se gaseste in membranele mucoase care acopera tractul respirator si gastro-intestinal.

Fiecare clasa este desemnata printr-o litera atasata la prescurtarea cuvantului imunoglobulina (Ig):

  • IgG – reprezinta 75% din totalul anticorpilor plasmatici, se gasesc in sange si in lichidele extravasculare. In timpul unei infectii, nivelul anticorpilor IgG creste.
  • IgM – primii anticorpi sistetizati de nou-nascut dupa nastere, cand bebelusul intra in contact cu agentii infectiosi. Sunt primii anticorpi produsi ca raspuns la expunerea initiala la un antigen. Este util sa se determine nivelul IgG si IgM pentru a se stabili daca este vorba de o infectie acuta sau de o infectie cronica. In infectia acuta sunt prezenti mai ales anticorpi de tip IgM, iar in infectia cronica predomina anticorpii IgG.
  • IgA – se gasesc in ser si in secretiile sero-mucoase (saliva, mucusul aparatului respirator si digestiv, colostru si lapte matern, lacrimi) si au rol in apararea antiinfectioasa, protejand mucoasele impotriva patogenilor inhalati sau ingerati.
  • IgD – se gasesc in cantitate foarte mica in sange si au rolul de a capta antigenul impreuna cu IgM
  • IgE – se gasesc in mucoasa tractului respirator si gastro-intestinal si in ganglioni si mediaza reactiile vasculare eritematoase, avand rol major in apararea antiparazitara.

Surse:
www.genome.gov
www.britannica.com

Leave a Reply